De evenementen

Kom eten, luisteren, vertellen

Tijdens diners door het land vertonen we de korte film en praten we door over thema’s uit de podcast De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis. Verhalen van anderen nodigen uit tot reflectie over onszelf: wie ben ik? Welke geschiedenis maakt mij tot wie ik ben?

Het koloniale verleden is een gevoelig onderwerp, dat lang niet de aandacht en openheid krijgt die het verdient. Het begint bij een goed gesprek. Tijdens de evenementen gaan verschillende generaties aan de hand van toegankelijke vragen met elkaar in dialoog.

Iedere gang begint met een persoonlijk verhaal; van een hoofdpersoon uit de podcast, of iemand anders. Aan de dis praten we er in kleine groepen over verder. Waarom is een ogenschijnlijk zo simpele vraag als ‘waar kom je vandaan?’ soms zo moeilijk te beantwoorden? Hoe kunnen we ons verhouden tot het complexe verleden? Wat is daarvoor nodig?

“De verhalen van de Ranchibaby’s nodigen uit tot het vertellen van eigen ervaringen” – Regisseur Joost Wilgenhof

AGENDA

28 oktober 2023
Indische salon, Alkmaar
Het Indisch Herringscentrum organiseert salons over het thema Leven in Oorlog. Deze bijeenkomst gaat in op de verbeelding van de oorlog in Indonesië in documentaires/ films/ podcasts. Podcastmaker Joost Wilgenhof is te gast, evenals documentairemaker Reda van der Putten, van de film Sporen van Indië.
Locatie: Vrij Zijn Theater, Alkmaar
Tijd: 15.00 – 17.00
Bestel hier een ticket

Wil je zelf een bijeenkomst organiseren? Dat kan! Bekijk hier de toolkit

 

GEWEEST

11 juni 2023
Ranchi Baby’s LuisterLunch – Oorzaken, internationaal podcast festival, Amsterdam
Een speciale lunch tijdens het podcastfestival Oorzaken. Onder leiding van Lara Nuberg gaat maker Joost Wilgenhof aan de hand van fragmenten en de korte film in gesprek met het publiek.
Locatie: New Metropolis, Amsterdam
Tijd: 12.00 – 14.00
Bestel hier een ticket

18 juni 2023
Indische dag, Heerlen
Stichting Waringin organiseert een filmmiddag in Heerlen, waar onder andere de film De Reis van de Ranchi wordt getoond. Hierbij is ook Joost Wilgenhof aanwezig.
Locatie: Filmhuis de Spiegel, Stationsplein 5, Heerlen
Tijd: volgt.

1 juli 2023
Kumpulan, Gemert
Indisch Gemert organiseert een Kumpulan, een middag en avond met muziek, dans, beeldende kunst, lekker eten én een Ranchi-bijeenkomst. Onder leiding van moderator Lara Nuberg gaat het publiek aan de hand van de korte film en fragmenten uit de podcast in gesprek over de gevolgen van een koloniale familiegeschiedenis. Maker Joost Wilgenhof is hierbij ook aanwezig.
Locatie: Theater de Eendracht, Sint Annastraat 60, Gemert
Tijd: vanaf 14:00

10 maart 2023
Stichting Pelita, Helmond
Moderator Lara Nuberg ging in gesprek met maker Joost Wilgenhof over de impact van de reis van de Ranchi op de families; over de verhalen die tijdens Joosts zoektocht naar boven kwamen en wat dit betekent voor de verschillende generaties uit het voormalig Nederlands-Indië. Ook enkele Ranchibaby’s vertelden over hun ervaringen en gingen in gesprek met het publiek, onder leiding van Jessica Apon en Ed Roso van Stichting Pelita. Het gesprek gingt o.a. over wat het vaak pijnlijke koloniale verleden van ouders kan betekenen voor hun kinderen en kleinkinderen: hoe ga je als naoorlogse generatie om met het verleden van je familie?

4 maart 2023
Dé INOG, Leusden
Een speciale middag in samenwerking met Dé INOG (De Indische Naoorlogse Generatie) rondom de podcast De Ranchi Baby’s. Dé INOG organiseert lezingen en presentaties voor de naoorlogse generatie in de regio Amersfoort. Maker Joost Wilgenhof vertelde hoe zijn zoektocht begon, wat hem motiveerde om de Ranchibaby’s bij elkaar te brengen en wat hem opviel in de verhalen die hij hoorde. We bekeken de korte documentaire en aan de hand van fragmenten uit de podcast praatten we met elkaar over onderzoek doen naar de eigen familiegeschiedenis: wat weet je, wat wil je weten, of zijn er juist redenen het verleden liever te laten rusten? Ook waren er Ranchibaby’s en/of hun familieleden aanwezig die vertellen hoe ze de aandacht voor hun geboorteschip hebben ervaren. Napraten met Indische snacks.

29 januari 2023
Kumpulan, Landgoed Bronbeek Arnhem
In museum Bronbeek, hét kenniscentrum van het koloniaal-militair verleden van het Koninkrijk der Nederlanden, vond een speciale middag plaats rondom de podcast De Ranchi Baby’s. Onder leiding van moderator Lara Nuberg ging het publiek aan de hand van de korte film en fragmenten uit de podcast in gesprek over de gevolgen van een koloniale familiegeschiedenis. Maker Joost Wilgenhof was hierbij aanwezig, evenals enkele Ranchibaby’s en hun familieleden.

12 November 2022
Sophiahof, Den Haag
De Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst stond geheel in het teken van de podcast De Ranchi Baby’s. Tijdens deze bijeenkomsten creëert Pelita ruimte voor gesprek en discussie, over wat het vaak pijnlijke koloniale verleden van ouders kan betekenen voor hun kinderen en kleinkinderen. Het programma startte met de korte documentaire De reis van de Ranchi. Lara Nuberg interviewde Joost Wilgenhof; aanwezige Ranchibaby’s vertelden over hun ervaringen en gingen het gesprek aan met het publiek. Stichting Pelita zet zich in voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië die na afloop van de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap of vanwege de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland vertrokken. Museum Sophiahof draait om collectieve erkenning van de Indische en Molukse gemeenschap.

9 oktober 2022
Première-evenement,
Amsterdam
In de Kompaszaal aan het Amsterdamse IJ, op een paar honderd meter afstand van de plek waar de Ranchi ruim zeventig jaar geleden aanmeerde, vierden we de lancering van de podcast De Ranchi Baby’s en de officiële première van de korte documentaire De reis van de Ranchi. Presentator Ricci Scheldwacht ging in gesprek met Ranchikinderen en hoofdpersonen uit de podcast Marja Schulte-Vischjager, James Wüstlich, Martin Esser en Lasmi Sangidi. Naast maker Joost Wilgenhof was ook historicus en onderzoeker Esther Captain van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde te gast om te vertellen over haar ervaringen tijdens het grote dekolonisatie-onderzoek in opdracht van de overheid. Op de drukbezochte bijeenkomst was de aanwezigheid van tientallen Ranchibaby’s en -familieleden extra speciaal. Aan het einde van het event gingen zij allemaal gezamenlijk op de foto.


Wil je dat we je op de hoogte houden?