De korte film

Op weg langs de coördinaten

De korte film De reis van de Ranchi bezoekt alle punten waar onderweg van Indonesië naar Nederland een baby geboren werd.

Nederlands-Indië bestaat niet meer. Na een bloedige koloniale oorlog werd Indonesië onafhankelijk. Duizenden KNIL-militairen die de kolonie hadden verdedigd, worden met de boot naar Nederland gebracht. Voor sommige soldaten betekent dit een vertrek naar een ‘moederland’ dat ze nog nooit hebben gezien.

Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op stoomschip Ranchi 37 kinderen geboren. Deze ‘Ranchibaby’s’ krijgen in hun paspoort geen geboorteland, maar een coördinaat. Ze groeien op in het nieuwe ‘thuisland’ Nederland, dat bepaald niet op hen en hun getraumatiseerde ouders zit te wachten.

In de korte film (18 minuten) De reis van de Ranchi varen we van Jakarta naar de Javakade in Amsterdam langs alle coördinaten waar een baby geboren werd. Aan de hand van archiefbeelden en het scheepsjournaal van de kapitein proeven we de sfeer aan boord. Tijdens de denkbeeldige reis reflecteren de Ranchibaby’s op hun bijzondere geboorteplek en hoe het koloniale verleden hun leven gevormd heeft.

De film is onderdeel van het evenementenprogramma. Wil je zelf een avond of middag willen organiseren rond dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@autresdirections.nl


Wil je dat we je op de hoogte houden?