Het hele dekolonisatie-verhaal op één boot

Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op stoomschip de Ranchi 37 kinderen geboren. De podcast De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis duikt in hun familiegeschiedenis en de worsteling met het koloniale verleden.

Stoomschip de Ranchi vaart in 1950 naar Nederland, vlak nadat Nederland de Indonesische onafhankelijkheid heeft erkend. Aan boord zijn KNIL-militairen met hun familie die het land plotsklaps moesten verlaten. Als het schip een maand later aanmeert in Amsterdam zijn er maar liefst 37 baby’s geboren.

Documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde alle 37 ‘Ranchi-baby’s’ op, inmiddels zijn ze 72. Hij beseft al gauw dat de vrolijke krantenberichten van destijds vol babygeluk, slechts één kant van het verhaal belichten. Achter deze ‘drijvende kraamkamer’ gaat veel verdriet schuil: over de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap, de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en de kille ontvangst in Nederland. Het verhaal van de Ranchibaby’s vertelt ‘in het klein’ het grote verhaal van de dekolonisatie.

In de podcast maken we kennis met Ranchibaby’s James, Chris, Marja en Martin; en met Lasmi, die als kind in het holst van de nacht de Ranchi op werd gesmokkeld, omdat haar Indonesische vader aan de kant van de Nederlanders had gevochten. Toen zij ruim zeventig jaar geleden in Nederland aan wal kwamen, was de dekolonisatie weliswaar een feit, maar daarmee was de geschiedenis nog lang niet tot rust gekomen. Hoe verhouden zij zich tot het verleden?

Met diezelfde vraag worstelt historica Esther Captain, die in opdracht van de Nederlandse overheid onderzoek doet naar het geweld tijdens de dekolonisatie. Zij probeert de zeer beladen geschiedenis te beschrijven, en aan ieder perspectief recht te doen. Maar hoe doe je dat in een tijd waarin cancelling op de loer ligt en zoveel verschillende partijen zich er tegenaan bemoeien?

De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis is een zesdelige podcast voor NPO1 en NTR over de vraag hoe Nederland, ruim zeventig jaar na dato, omgaat met het koloniale verleden.

[tijdelijk:] Vanaf 5 oktober verschijnt De Ranchi Baby’s wekelijks in je favoriete podcast-app.

[daarna]: Luister hier naar de podcast De Ranchi Baby’s

Wil je een seintje ontvangen wanneer je de podcast kunt beluisteren? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief (link) of volg het project via Instagram, Facebook of LinkedIn (links)