Het verhaal
De Ranchi Baby’s
Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op stoomschip Ranchi 37 kinderen geboren. De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis duikt in hun geschiedenis en worsteling met het koloniale verleden.
De ‘Rachibaby’s’ hebben in hun paspoorten geen geboorteland, maar een coördinaat. Het staat symbool voor de ontworteling. Hun families woonden vaak generaties lang in de kolonie Nederlands-Indië, maar die bestaat niet meer; in het nieuwe ‘thuisland’ Nederland zijn de meesten nog nooit geweest.
Stoomschip de Ranchi vaart in 1950 naar Nederland, vlak nadat Nederland de Indonesische onafhankelijkheid heeft erkend. Aan boord van het schip zijn KNIL-militairen met hun familie die het land in allerijl moesten verlaten. Als het schip een maand later aanmeert in Amsterdam zijn er maar liefst 37 baby’s geboren. Hun ouders geven hen namen die herinneren aan de plek van geboorte: Renny, Ranchis of Ranchia.
De ouders van de Ranchibaby’s hebben net twee oorlogen achter de rug. Maar daarvoor is in het nieuwe thuisland geen oog. Over het koloniale verleden wordt niet gesproken: niet aan de keukentafel thuis, niet door de Nederlandse samenleving.
“Mijn vader vond mij een lafaard, en ik vond hem een moordenaar.”
– Chris Sylvester, Ranchi-baby
Documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde alle 37 Ranchi-baby’s op, inmiddels zijn ze 72. In de podcast De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis die verschijnt bij NTR en NPO Radio 1, vertelt hij het verhaal van vijf Ranchifamilies. Hun verhalen staan niet op zichzelf, ze zijn tekenend voor de onmacht van Nederland in de omgang met het verleden als voormalige kolonisator.
Ook volgt Wilgenhof in de serie onderzoeker Esther Captain. Zij werkt mee aan het grote onderzoek dat in opdracht van de regering wordt uitgevoerd naar de gewelddadige periode tussen 1945-1950. Hoe schrijf je geschiedenis die zo beladen is?
Zelf mee praten
Tijdens diners door het hele land praten we door over thema’s uit de podcast. Het koloniale verleden is een gevoelig onderwerp, dat lang niet de aandacht en openheid krijgt die het verdient. Tijdens het eten gaan verschillende generaties aan de hand van toegankelijke vragen met elkaar in gesprek. Want geschiedenis verwerk je niet door te doen of zij niet bestaat, maar door je erin te verdiepen.
Wil je niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan tijdig een uitnodiging voor de lancering en de andere evenementen.